Kommer du ihåg den klassiska Pommac-smaken?

Det är kul att prova läsk. Du kan prova det när du vill fira någonting. Ta fram läskmaskinen och gör Pommac-läsk. Eller Pommac Champis, eller tutti frutti, för frågan är om du överhuvudtaget kan känna skillnaden.

beställa

Du kanske aldrig har smakat det på riktigt? Det är kanske inte så viktigt ändå? Om det är en god läsk med fruktsmak så gör det väl detsamma om den heter Champis, tutti och frutti eller gott och sött…

Pommac är en klassisk smak

Många kan peka ut Pommac i blindtest. Smaken är enkel att känna igen. Men du måste inte köpa Pommacen som läsk på flaska i butiken för att få smaken.

Du kan köpa koncentrat lika gärna. Om du vill köpa champis hos allt-fraktfritt.se så ska du leta efter Fruktis.Det är Aromhuset som är tillverkare.

Pommac och Champis är bara några av alla de smaker som finns att välja bland. Välj fritt. Du kan blanda som du vill med koncentrat. Genom att anpassa mängden koncentrat kan du få olika smaker. Du kan också öka och minska kolsyran.

När det kommer till koncentrat är Aromhuset bäst. De har varit i branschen i tre decennier. AGA är en annars välkänd aktör som inte kan leverera produkter som läskkoncentrat med hög kvalitet då butikerna betalar för dåligt.

Vikingsoda gjorde en kupp. De började sälja kvalitetskoncentrat i nivå med Aromhuset. När de fått en bra nivå på sin försäljning hade de i sötningsmedel istället.

Aromhusets läskkoncentrat skalar ned på sockret när de utvecklar produkter. Blanda koncentratet enligt 1 + 7. Då behövs bara några deciliter koncentrat.

Koncentrat med smak

Det vatten som säljs i butiken är ingenting mot det du har hemma i kranen. Det blir mindre socker men samtidigt mer smak. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Detta oavsett smak.

Men som om det inte räckte med det har Aromhuset maximerat smakerna i sina vanliga varianter. Till att börja med struntar man i att tillsätta 80 % av det socker som andra tillverkare gör. Sedan tillsätts kostfiber.

Det är samma relation som den mellan frukt och juice. Du vet väl att frukt också innehåller kostfibrer?

En läskmaskin ger dig många val. Då kan du tillverka egna varianter av klassiska smaker som Pommac. Det kan vara lite kul att göra dessa och så köra ett blindtest med några kompisar.

Sverige har varit ett föregångsland inom läsk. Vi har haft bryggerier med 30 smaker. Sverige är fortfarande världsledande. Men många aktörer är ju uppköpta idag.

Sockerdricka görs genom att man krockar päronarom med citronarom och får en unik god smak som inte smakar vare sig päron eller citron. Redan på 1900-talet lanserades originalsmaken av Saturnus. Den används idag i Aromhusets läskkoncentrat, även i sockerfri Sockerdricka.

Champis och Pommac är konkurrenter. Det är en fruktchampagne och läsk på samma gång. Faktum är att båda namnen betyder Champagne. Fruktis och Champis är samma sak när det kommer till läskkoncentrat.

En riktig fruktsoda ska både smaka och lukt lime och citron. Det är möjligt att Pripps hade den mest uppskattade smaken. Bättre än alla andra.

När vi pratar om svenska drycker får vi inte glömma julmusten. Den mest kända colan är nog ändå Coca cola. Men Cuba Cola slog ut Coca Cola i blindtester.

Många använder Grape Tonic som drinkmix. Apoterarnes läsk kommer från tiden då all läsk såldes på apotek. Vi har mycket att tacka Pripps för, de har alltid hållit upp kvaliteten.

Så testar du läsk

Börja med att bjuda in några kompisar. Sätt på dem blindkavle. Du bjuder sedan på tre olika sorters dricka. Tala om vad drickat heter.

Riktigt intressant blir det först när smakerna är komplexa och nära varandra. När du har gjort tre glas så får varje person testa utan att se drycken. När alla har smakat så får de leverera sin dom.

När testet är klart så visar du personen vad det var. De flesta kommer nog att känna igen Pommac. Låt alla som vill vara med. alkoholfritt bubbel Den som vinner kan få din hemmagjorda läsk.

Du kan också helt skippa blindtest och bjuda på Pommac Champis eller en annan blandning som du har tagit fram. Det blir kul.